Babaoldal

  40. hét 

Szülési Napló   


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Háttér. A legutóbbi vizsgálaton (26-án) úgy döntöttek, hogy ha péntekig (nov. 28.) nem indul be a szülés, akkor beindítják. Ez a műfaj nem ismeretlen számunkra. Négyből ez lenne a negyedik.

2003. november.28.

00:54 (Kaliforniai időzóna. Otthon: + 9 óra) Elkészül a honlap utolsó szülés előtti frissítése. Kisbabánk kényelmesen szunyókál anyja pocakjában.
06:00 Ju hívja a kórházat: Nincs szabad szülőszoba, hívjuk őket két órával később.
08:00 Még mindig nincs szülőszoba. Következő hívás 11-kor.
09:15 Ju és Wa elmennek vásárolni Woodland-be, ami egy közeli kisváros.

11:00 Úgy néz ki lesz szülőszoba. Következő hívás 12-kor.
12:00 Ismét eltolódott. Következő próbálkozás 15:30 -kor.
15:30 Állítólag most éppen kifutóban van néhány szülés. Talán 17:00-kor. Azt szeretnék, ha még ma sorra kerülnénk.
17:00 Várnak benünket a kórházban 19:00-ra! Nagy megkönnyebbülés. Pakolunk és megyünk. Néhány óra szünet várható a naplóban.

Itt egy jókora szünet volt a napló írásában mert egy kicsit hosszabb lett a szülés a vártnál. Most megpróbáljuk felidézni mi is történt.


19:00 Megérkezünk Sacramento-ba, ahol a kórházunk van. Itt már várnak bennünket, de szülőszobánk még nincsen. "Várjunk a váróteremben". Ezt legutóbb Cilike születése előtt játszottuk el Szegeden. Szerencsére itt nem tartott a várótermi várakozás órákig.
20:00 Felszabadult a 10 szülőszoba közül az egyik. Papírmunka, vérvétel, infúzió bekötés
21:00 Már egy szülész is meglátogatott bennünket: egy nagyon szimpatikus délamerikai Mendoza nevű orvos, aki törte az angolt, de azt megtudtuk, hogy még mindig "csak" 4 cm a méhszáj tágulása.
21:30 Mivel Ju pozitív volt egy Strep B nevű bacira ezért nem akarták elkezdeni a szülést egy antibiotikum kúra előtt. Ebből az következett, hogy elkezdtek egy infúziós antibiotikum adagolást, amit négy óra múlva! meg kell ismételni. Nem hittünk a fülünknek. Ez azt jelentette, hogy hajnali fél kettő előtt szó sem lehetett a szülés megindításáról.
22:15 Ju megkapta a vacsoráját: különböző gyümölcslevek, forró húsleves, gyümölcszselé (???). Zso elment valami kaját szerezni. Végülis legközelebb egy McDonalds volt... (csak a gyerekek meg ne tudják mit ettem A szerk)
22:30 Megpróbálunk aludni. Nem megy.

2003. november.29.

0:15 Végre elkezdik az oxytocin adagolását (1ml/óra) (ami méhösszehúzódásokat eredményez). Még nincs igazi fájás, csak a műszer mutat valamit.
1:10 Elértük telefonon Ju anyukáját az amsterdami repülőtéren. Ő éppen hozzánk utazott és nem tudott a késésről.
1:12 Megnövelték az Oxytocin adagolását (3ml/óra)
1:50 Oxytocin 4ml/óra és Ju megkapja a második antibiotikum adagját (200ml)
2:20 Oxytocin 6ml/óra
2:28 Áfonya levet kapunk.
2:50 Oxytocin 8ml/óra
3:35 Az infúziós ketyere vészjelzést ad. Valami nem működik. Egy kis igazítás a csöveken és minden rendben. Jön Mendoza és 6 cm-t jelez. Úgy dönt megrepeszti a magzatburkot. Végre!
3:45 Elzárják az Oxytocin-t. A fájások 4 percenként jönnek. Már néha fájnak is.
4:55 Nővérke is vizsgál: 7-8cm. Még mindig nincsenek igazi fájások.
5:34 2 percenként jönnek a fájások
5:40 Első tolófájás. Hívjuk a nővért. 9cm
5:55 Már erős fájások vannak 2 percenként. Nővér elment a szülőszobát előkészíteni. Ekkor tudtuk meg, hogy a szülést egy másik szobában "rendezik".
6:05 Megérkezünk a szülőszobába. Ez gyakorlatilag egy műtő. Zso is beöltözik.
6:15 Hozzák a babacuccot. Ju-nak nagyon erős tolófájásai vannak kb. 2 percenként. 10cm! Jöhet!

Innen az emlékezetünkre kell hagyatkoznunk, mert az események sebessége és intenzitása nem engedte meg a feljegyzést.

7:14 Megszületett Pupácska. Kislány! Tereza! 4080g és 53 cm

A rendszeres erős tolófájások ellenére Tereza csak egy órás tolófázis után született meg. Ju fantasztikus volt: akkor is próbálta, amikor nem volt fájás. A végén már levegője sem volt amikor kitolta Terezát. A probléma szerintem a gát volt, amit csak egy óra elteltével voltak hajlandók metszeni. Szerencsére Tereza nagyon jól bírta és fel se vette a dolgot. Azonnal felsírt, és nagyon örültünk. Judit pedig fantasztikus volt.
8:00 Már leváltották a szülészt, de a placenta még sehol. Az orvosok idegesek. Zso a Terezában való gyönyörködésről Ju-n való aggódásra vált.
8:05 Szülész konzílium, majd a főorvos érkezik és átveszi az irányítást. Mindketten nagyon megijedünk amikor azt mondja a nagyon szimpatikus Dán főorvos (aki szintén töri az angolt), hogy a korábbi szülések problémái miatt nem kizárt, hogy "nagyobb beavatkozásra" lesz szükség. A legrosszabbra gondoljatok. Ju ebbe is beleegyezett. (Zso nagyon elkeseredett A Szerk)
- Ju-t altatják
- Zso-t egy szobába vezetik, ahol megtesz néhány kilométert és telefonál, amihez egyáltalán nincs kedve: "Megszületett Tereza, egészséges, de Anyját még "vizsgálják"." Ezt mondta, de a háttér nem egészen ez volt.
kb. 9:30 Jön a Dán ember és mosolyog!!! Gratulál és mondja: csak rutin "kézi" placenta eltávolítás elég volt. Zso életének messze legnagyobb köve esett le a szívéről és egyszerűen sírvafakadt.
9:40 Ju-t az intenzívre viszik, ahol Zso próbálja kihámozni az altatásból. Nagyon érdekes volt, hogy Ju minden "tiszta" állapotában csak pozitív érzéseket közvetített.
14:00 Zso elindul haza. Igazából fogalma sincs honnan hova. Néhány kereszteződésnél elalszik, de a dudaszó felébreszti, majd néhányszor a sávok közötti jelzőkő teszi ugyanezt, de végülis hazaér miután nagyon eltévedt még Sacramento-ban.
15:16 Félálomban frissül a ZsoJuWaNiCeTe, majd Zso elájul.
17:00 Megjön Györgyi mama Magyarországról. A nagyon izgatott Bruce és Debbi hozták San Francisco-ból.
17:30 Irány Sacramento. A lányok és a nagyi már nagyon kíváncsiak Terezára.
18:15 Ju-t még mindig az intenzíven figyelik, de már vele van Rézike is. Amíg ott voltunk elköltöztették egy kétágyas sima kórházi szobába.

Juditot és Terezát valószínűleg December 1-én délelőtt engedik ki a kórházból.

Davis, 2003. november 30.

40. hét